پیام عاشورا چیست ؟
پرداختن به چرایی، و تجزیه وتحلیل و استخراج درس ها و پیام های حماسه عاشورا کار بسیار دشواری است چرا که حماسه عاشورا با آنچه که عقل مادی ما تحلیل می کند قابل جمع بندی نیست . رهنمودهای عاشورا فقط برای گروه،مکتب و یا نژاد خاصی نیست ، بلکه قلمرو این حماسه تا پهنه زمین ، گستره زمان و مرز انسانیت پیش رفته است. گرچه در گذر زمان دستخوش تحریف ها و بدعت ها قرار گرفته و مجموعه ای خرافات در آن رخنه کرده است اما چراغ فروزان عاشواراز فراسوی زمان بر دلها می تابد ممکن نیست بدعت ها و خرافات مانع نور افشانی آن گردد.
من دراین متن کوتاه سعی خواهم کرد یک نگاه اختصاصی به جریان عاشورا داشته باشم و به چرایی این حماسه بپردازم از چگونگی آن صرف نظر می نمائیم البته جهت جمع بندی مطالب از آیات ، روایات و تاریخ تمدنها نیز استفاده خواهم کرد تا بتونم آنچه در ذهنم شکل کرفته است سامان دهم.
درنظام افرینش برای تمام مخلوقات تکلیفی مقرر شده است برای هر کنش واکنشی ایجاد می شود ظلم و فساد نیز از این امر مستثنی نیست حدی دارد .
وقتی ظلم از حد بگذرد روح کائنات جهت پاک سازی جهان وارد عمل می شود.
هر زمان در هر کجای این کره خاکی بر مخلوقی و مظلومی ستم شود امواج منفی نفرت انگیز در جهان مامنتشر میشود؛ ایجاد رنجش و ناراحتی ظلم و ستم و هر عمل زشت و نا خوشایندی امواج منفی را متصاعد می کند که این امواج از جهان ما خارج نمی شوند و پیوسته بسوی هم جنس خود کشیده شده و تمام موج های منفی در کائنات جذب یک دیگر می شوند زمانی که حجم امواج منفی متراکم شود.
باعث واکنشی می شود که بصورت بلایایی مانند ، قحطی ،شیوع بیماریهای صعب العلاج ، فاصله گرفتن دلهای ملت ها و دولتها از یکدیگر و لب ریز شدن کینه و نفرت که ثمره اش جنگ های خانمان سوز و هزاران بد بختی دیگر می شود .
این قانون بنیادی از اول پیدایش بشر همواره حاکم بوده و هست و خواهد بود که در تمام اعصار و قرون تمدنهای کهن نیز حاکم بوده است و واکنش های مافوق تصور و جبران ناپذیر در تاریخ بشر رخ داده است.
به چند نمونه اشاره گذرا خواهم کرد.
قوم عاد را می توانیم نام ببریم که در تاریخ باستادنی این چنین نقل شده است ... مردمانی با قامتهایی بلند و اندامی قوی و پرقدرت بودند از قدرتشان برای استعمار و استثمار دیگران استفاده و ظلم زیادی به هم نوعان خود کرده اند که سبب افزایش و تراکم امواج منفی سرانجام باد شدید و بسیار کوبندهای بر آنها مسلط شد که قصرهایشان را در هم کوبید نابود شدند . سوره النجم قران به اینواقع اختصاص دارد.
همچنین اصحاب « ایکِه »قوم مَدیَن
در میان آنها راهزنی تقلب وگران فروشی و کم فروشی در معامله کاملاً رایج بود. و این نوع رفتار ظالمانه نیز سبب افزایش و تراکم امواج منفی آن زمان کردید . صاعقه ای بسیار وحشتناک از آسمان شنیده شد و زمین سخت به خود لرزید و نابود شدند.(سوره های اعراف و هود و شعراء)در این باره سخن گفته است .
همیشه امواج منفی متناسب با ادوار کیهانی واکنش نشان داده است .
طوفان نوح اوج واکنش روح کائنات نسبت به امواج منفی جهت پاکسازی کره خاکی بوده است .
داستان طوفان، در تورات و قران به نوح نسبت داده شدهاست؛ به همین دلیل مسیحیان مسلمانان و یهودیان از آن با نام طوفان نوح یاد میکنند. این داستان، یک داستان رایج در بین ملتهای باستانی، سامی و آریایی است.
نظیر این داستان در اوستا ، کتابهای هندو ، متون قدیم یونانی ، و حماسه گیلگمش آمدهاست.
قدیمترین نوشتهای که تاکنون درباره داستان طوفان به دست آمده، سنگنوشتههاییاست که از سومریان و بابلیان باستان یافت شدهاست. این سنگ نوشتهها در سه هزار سال پیش از میلاد مسیح نوشته شدهاند، به همین دلیل سومریان و بابلیان پیشتر از دیگر ملتها، داستان طوفان را نگاشتهاند. طوفان در سنگنوشتههای سومری، به نام زیوگیدو است. منظوراز آوردن نام ملیت های مختلف، خواستیم معلوم گردد اصل داستان مردود نیست همگی آن را قبول دارند منتها هر ملتی آن را بگونه ای متفاوت از دیگری نقل کرده است .
در ضمن یاد آور شوم متونی که از آنها نام بردم هیچکدام در مورد امواج منفی و مثبت و واکنش ها صریحاً سخن نگفته است این نگاه نگرش اختصاصی نگارنده است که در دربالا نیز اشاره شد.
در زمان نوح با واکنش امواج منفی طوفان شکل گرفت که نیازی به توصیح زیاد ندارد چون اکثر ملت ها آن را شنیده اند .
این هشدار روح کائنات به ساکنان زمین بود.
اما افسوس حقیقت آن را درک نشد و نسل های بعدی که از نجات یافته گان طوفان بدون اینکه از گذشته اجداد خویش درس عبرتی گرفته باشند همچنان در ایجاد ظلم و فساد زشتی بی پروا بودند.
این چرخه پلید ادامه داشت تا زمان حضرت حسین بن علی (علیه السلام) حضرت با افق دیده ی دل ، که فراتر از زمان و مکان بود متوجه شد که تراکم امواج منفی نفرت انگیز در حد هشدار است ، و زمان واکنش نزدیک است. و عمق فاجعه آنقدر بزرگ بود طوفان نوح در مقابل آن بسیار ناچیز می نمود حضرت با تشخیص اینکه واکنش امواج منفی فاجعه بارخواهد بود وسر منشاء آن نیز ظلم وفساد است که بارمنفی عالم را به حد هشدار رسانده است و قسمت عظیم امواج از عمل کرد گذشتگان در چرخه کائنات متراکم شده بود وقسمتی هم از مردمان همان دوره که برتراکم امواج منفی افزوده می شد ، از این جهت نسبت به استبداد زمان خود عتراض کرد، تا اینکه ظالم سر کوب گردد اما در اهدافی که برای سرکوب استبداد و توسعه محبت و زیبایی پیش گرفته بود به دلایل نادانی اهل زمانه موفق نشد
مظلوم شد.
مظلومیت نه از آن جهت که تنها ماند بلکه از آن جهت مظلوم واقع شد که او را درک نکردند .
تصمیم گرفت راه دیگری را انتخاب کند ، تنها راه باقی مانده برای جلو گیری از آن فاجعه عظیم ایثار و فداکاری بود که باید به وسعت جهان بار مثبت ایجاد می کرد!!
حضرت نوح کشتی ساخت تعداد معدودی را نجات داد او همه ی ساکنان زمین را .....
اِنَّ الْحُسین مِصباحُ الْهُدی وَ سَفینَهُ الْنِّجاة
آن دُردانه خلقت برای چنان روزی خلق شده بود!!!!!
«فَتَبَارَکَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ»
هر کس هر جای جهان خوبی کند، نبض زمین بهتر می زند ، خون در رگهای خاک بیشتر می دود و چیزی به زندگی اضافه می شود. و هر کس هر جای جهان بدی کند، تکه ای از جان جهان کنده می شود، گوشه ای از تن زمین زخمی می شود و چیزی از زندگی کم می شود.
بنابراین هر کس در هر کجای عالم در هرمکتب ، با هر زبان ، نژاد ، با هر عقیده ، اعتقاد ، ایدئولوژی و هرسلیقه ای، اگر اندیشه اش مثبت ودلسوز همنوع خود باشد به آرامش بشریت کمک کرده است.....
همچنین کسانیکه اندیشه منفی وبرهم زننده آرامش انسانها باشد شک نکنید در به وجود آمدن بد بختی های بشریت شریک است...
این ندای...
هَل مِن ناصر یَنصُرُنی حسین (ع) است
تا جهان باقیست در گوش زمان خواهد پیچد ....
اگر حجاب ها را کنار برود ....
با گوش جان شنیده خواهد شد !!!
بار پرردگارا- ای آفریدگار هجده هزار عالم با گفتنِ «کن فیکون» تو را به اسرار نهفته
در "بسم الله الرحمن الرحیم"
حجاب از چشم و گوش بشر بردار و تجلیات آنسوی زمان را بر ساکنان زمین قابل درک بگردان آمین
درک من از معنایی کلّ یوم عاشوراء، وکلّ أرضٍ کربلاء این است که مهر و محبت را سر لوحه زندگی خود قرار دهیم در فضای زمین و زمان امواج مثبت منتشر کنیم بدون تردید زندگی را به دوراز اضطراب و استرس ناشی از تلاطم طبیعی روزگار سپری خواهیم کرد. بنابراین هرکس باید به اندازه ی سهم و توانایی خود نوری هرچند کوچک و کم رمق به این ظلمت کده ی جهانی بتاباند و این تاباندن نور را ابتدا از آینه روح خویش آغاز کند.
عاشورا تعین کننده ارزش والای انسان و آموزگار تفسیرعشق و محبت است. آری، نخستین آموزگاری که محبت را در مدرسه عالم آفرینش تفسیر کرد حسین بن علی (علیه السلام) بود که حتی از دشمن خود کینه ای بردل نداشت او دوستدار کل بشریت بود ، و او پیشوای مخصوص گروه مکتب خاصی نیست متعلق به همه ساکنان زمین است و راه و رسم عاشقی را به عالمیان آموخت و او رازهای ژرف عشق و محبت را درکربلا و در روز عاشورا معنا کرد و پرده از راز شگرف "عشق و محـــبـــت" برداشت.
آنچه که در کربلا پیش آمد جهت ادامه حیات بشری تا تجلی ظهور صورت نیکوی جهان بود.
توجه داشته باشیم از اول پیدایش حیات انسان در زمین همراه با درد و رنج بوده و صورت زمُخت و خشک جهان را دیده و تجربه کرده است .
ظهور یعنی آن روی سکه ،یعنی آغاز صورت دیگری از جهان تماماً زیبا و باطراوت ،یعنی پشت سر نهادن تمام درد ها و رنج ها ، یعنی تکامل سیاره زمین با تمامی ساکنانش ،ظهور یعنی کمال یافتن ،یعنی شنوا شدن گوشها ، بینا شدن چشم ها و شگوفایی محبت در جانِ جهان و جانِ انسانها ....
ظهور یعنی جهانی عاری از کینه و نفرت.... ظهور حضور نیست ؛ تولد روحِ محبت است و آغاز فصل دوم کیهان و پایان یافتن تمامی تعصبات جاهلانه و افراطی و برداشت شدن مرزهای سیاسی است .
ریشۀ تباهی بشر در خودخواهی بشر است
هیچ پدیده ای در عالم هستی نمی تواند انسانها را از چنگال خود خواهی نجات بدهد جز محبت !
شگفت انگیز است بشریت با تمامی اختلافات
ایدئولوژیکی و سنتی که دارند .
اما برای دیدن صورت زیبای جهان هیج اختلافی ندارند همه ی ساکنان زمین منتظرند ! اعتقاد به مدینه فاضله در بین انسانها عقیده ای انکار نا پذیراست که به مثابه یک اصل مسلّم مورد قبول همه ادیان واقع شده است. با وجود این همه ترقیات فکری و علمی درهمه قرون و اعصار متمادی انسانها منتظر یک واقع بزرگ جهانی بوده و هستند و این انتظار نه تنها در میان پیروان مذاهب بزرگ، مسیحیت و مسلمان و زرتشتی و یهودی سابقه دارد، بلکه آثار آن را در کتابهای قدیم چینیان و در عقاید هندیان و در بین اهالی اسکاندیناوی و حتی در میان مصریان قدیم و بومیان مکزیک و نظایر آنها نیز میتوان یافت. افکار و اندیشه هایی که محصول نگاه جمعی انسانها باشند به آسانی نمی توان از کنارش گذشت خرمندانه است با تفکر وتعمق بیشتری نگریسته شود.
جهان هستی حدوداً در لبه گردش انتقال نخستین فصل کیهانی قرار دارد آنچه که بشریت در انتظارش بسر می برد با آغاز فصل دوم کیهان به وقوع خواهد پیوست و در آن دوره کیهان نشینان بعُد چهارم و پنجم را مانند سایر ادراکات حسی بطور طبیعی درک خواهند کرد. در آن دوره انسان هر آنچه را برخود نمی پسندد بر دیگران نیز نخواهد پسندید.
با روحِ محبت و خلاقیت زندگی خویش را چنان تغییر خواهند داد که با ضرب آهنگ سمفونی عالم همراه باشد.
این است نگرش من به حماسه عاشورا که از حلقوم قلم ترآوید .. هر ایرادی در متن مشاهده می کنید همه مربوط به نگارنده است ....
گر خون دل از دیده روان شد ، شده باشد
رازی که نهان بود عیان شد ، شده باشد
گر پرده بر افتاد ز عشاق ، بر افتد
ور حُسن تو مشهور جهان شد ، شده باشد
دین و دل و عقلم همه شد در سر کارت
جان نیز اگر بر سر آن شد ، شده باشد
حماسه عاشورا بی نقص و هیچگونه با خرافه گویی و خیال پردازی سنخیت ندارد جدا از همه ی شائبه ها جاودانه و ابدی است که ارزش حیات انسانی را معنا بخشید
در پایان
آنچه که از قرنها پیش تا به امروز در مورد حماسه عاشورا گفته و یا نوشته شده است با منطق تحلیل نمی شود ، راز پنهان پیام عاشورا را باید در نانوشته ها و ناگفته ها جستجو کرد!!
کربلاء به رفتن نیست با چشم جان دیدنی است !!!!!
این واقعه را سخت بگیری شاید
از کوشش عاجرانه کاری ناید
از رحمت ایزدی کلیدی باید
تا قفل چنین واقعه را بگشاید
پی نوشت :
در پاراگراف "ندای... هَل مِن ناصر یَنصُرُنی"
هدف از دعا و در خواست کردن از خداوند
ابتدا نشان دادن وسعت عظمت "بسم الله الرحمن الرحیم" است
سپس کُد دادن به مخاطبین مخصوصاً دانشجویان جوان جهت درک آسان مفاهیم موضوع و گرنه چه بخواهیم چه نخواهیم آنچه در قانون بنیادی عالم هستی مقرر شده است در زمان معین تحقق خواهد یافت ؛ گوشها شنوا و چشم ها بینا خواهد شد . دعا یعنی حبل الله رشته یِ نامرئی رابطهِ روح با خالق و نشانِ ادب و معرفت در حق ندیده ها و نشنیده ها مفهومش اینکه انسان دارای دو بعُد جسمانی و روحانی است و نیاز های روحی انسان از طریق دعا و سیر در آفاق انفُس تکامل یافته و تامین می شود و محرک و موجب شادابی جسم می گردد و حرکت بسویِ کمال است دعا هدیهِ وصف نا شدنی از جانب حضرت باری تعالی است آیه «وَ قالَ رَبُّکُمُ ادعونی أَستَجِب لَکُم» به خوبی نشان میدهد که دعا کننده هیچ اضطراب و غمی در زندگی نخواهد داشت. برای درک مفهوم کلی دعا به نیایش عرفهِ مراجعه کنید که اقیانوس ژرف و بی کران است ......
السلام علیک یا اباعبدالله الحسین
التماس دعا